Як збільшити ефективність навчання у центрах робототехніки

Як збільшити ефективність навчання у центрах робототехніки

            Тисячі дітей сьогодні йдуть до кружків робототехніки по всій країні, з різноманітними навчальними програмами та назвами. Мода на все, що пов*язане з роботами та STEM-освітою, напевно, досягла піку. Батьки, віддаючи дитину до кружка робототехніки, встановлює певну планку результатів. При цьому, у багатьох випадках, батьки не розуміються у програмуванні, технічному та науковому боці питання, не розуміють різницю між навчальними програмами та конструкторами. Виходячи із власного розуміння питання, коли сподівання в перші кілька місяців не виправдовуються, батьки забирають дитину із занять. Хоча у 99 % відсотках випадків – дитина справді із задоволенням відвідувала заняття.
Маючи певний власний досвід у навчанні та спілкуванні з іншими гуртками, спробуємо розібратися що до чого. І ні в якому разі не претендуємо на абсолютно істинні твердження.
             Напевно, саме найпоширеніше питання, яке задають батьки через декілька місяців занятть – коли буде результат? Або – ми не бачимо результата. На питання – який саме результат ви сподіваєтесь побачити, майже завжди отримаєш відповідь – який-небудь! Який –небудь вимірний… На жаль батьки не можуть сформулювати чого вони очікують від занятть та від власної дитини.
            Підсумовуючи весь досвід спілкування, батьки найчастіше мають на увазі зміни, при чому вони повинні бути замітні одразу. Терплячі батьки розуміють, що в залежності від індивідуальності їх дитини термін, кількість занятть перейде в якість. Але при цьому треба дотримуватись певних умов – регулярне відвідування занятть, виконання домашніх завдань, вивчення спеціальної літератури, просмотр навчальних відеоматеріалів, конструктивний діалог з викладачем. Тому ті батьки, які сподіваються на швидкий результат у найкоротші сроки при мінімальних зусиллях (нерегулярне відвідування занятть), розчаровуються у заняттях і шукають інший кружок.

                                                                                             Коли очікувати результати?

           Треба бути відвертим, мета дитячих курсів з робототехніки не в тому, щоб виростити тисячі робототехників в країні, і не в тому, щоб реалізовувати амбіції батьків. Мета цих занятть – розвиток максимальної кількості корисних навичок та сучасного мислення за допомогою робототехніки, яка поєднує в собі знання багатьох наук.
Треба розуміти, що зміни в дитині відбуваються на кожному занятті. Вони поступово накопичують новий досвід та навички. Градація накопичених навичок у кожної дитини індивідуальна. Хтось боявся збирати схему не за інструкцією, хтось не вмів працювати в команді, хтось взагалі вперше познайомився із електронікою та компьютером, у більшості – невпевненість під час публічної презентації проекта чи висловлювання власних думок.
При заняттях один раз на тиждень результат доводиться чекати достатньо довго. Найчастіше перших суттєвих результатів слід очікувати на кінець першого півріччя занятть.
          Після проведення багатьох занятть ми в центрі «Ботеон» сформували декілька неформальних крітерієв для оцінки змін в перші 6-8 місяців занятть.

                                                                                              Критерії оцінки змін:

1. Засвоєння опорних понятть з електроніки та робототехніки, вільне оперування термінами та назвами базових датчиків.
2. Вільна збірка за інструкцією та без неї. Засвоєння основ схемотехніки. Створення власних схем, виходячи із поставленої задачі та наявних компонентів.
Дитина вчиться розуміти готові схеми, находити помилки в наявних схемах, корегувати схеми, виходячи із наявних компонентів. Починає експерементувати та розуміє, як зробити щоб проект працював.
3. Самостійність виконання завдання.
4. Самостійність та безпомилковість написання кода.
Дитина починає розуміти, що в мовах програмування існують певні правила. Що рухи робота напряму залежать від безпомилковості написаної програми. Що знайти та виправити власну помилку – не менш складне завдання ніж скласти робота.
5. Логічність та практичне значення самостійних проектів. Вміння використовувати та комбінувати наявні деталі для проекту. Вміння діяти в умовах обмеженого часу.
6. Вміння працювати в команді та самостійно.
Робота в команды – це складний навик. Більш розвинута дитина пригнічує іншу, нав*язує власне бачення вирішення питання. Інша дитина свідомо обирає командні проекти, щоб створювати бачення виконання завдання. У деяких нема бажання шукати спільну мови з іншими дітьми, тому вони віддають перевагу індивідуальним проектам. Але ж проблема соціалізації в колективі завжди є актуальною на протязі життя в будь-якій сфері. Тому наші викладачі корегують дії дітей та спрямовують їх в конструктивне русло.
7. Вміння презентувати власний проект.
На багатьох змаганнях та конкурсах це вміння є головною складовою перемоги.

                                                                      Як отримати результат та дійсні зміни в дитині швидше:

1. Поділитися власною ціллю з викладачем нашого центру перед початком занятть.
Наприклад: дитина соромиться презентувати власні проекти та думки; дитина зовсім не знайома із електронікою, не вміє користуватися комп*ютером; захоплення дитиною девайсами та іграми потрібно спрямувати в корисне русло; дитина не вміє користуватися інструкцією при збиранні конструкцій.
Під час занятть наш викладач на заняттях буде робити акцент на цих проблемних питаннях в кожному окремому випадку.

2. Збільшення інтенсивності занятть.
Одного заняття на тиждень достатньо для загального розвитку, але для більш швидкого отримання змін необхідно займатися частіше.

3. Індивідуальні заняття.
В групі дитина засвоює загальні поняття, вчиться працювати в команді, соціалізується, вчиться слухати інші думки, створює власні проекти та бачить інші, розширює власний кругозір.

4. Інтенсиви.
Це дитячі табори під час канікул, де дитина за 7-10 днів швидко засвоює більше інформації, так як в неї немає тижневого розриву між заняттями, а часу на закріплення матеріалу значно більше. Це потужний заряд для руху вперед.

5. Домашня робота.
Якщо дитина має навчальний набір з робототехніки дома, то це значно розширює можливості для самостійних занятть, повторення нового матеріалу та збільшення відсотка
Інформації, яку дитина усвідомила та запам*ятала. 20-30 хвилин на день занятть по програмуванню та складанню моделей буде цілком достатньо.

                                                                         Коли змін очікувати не варто:

1. Рідке відвідування занятть.
Коли дитина відвідує заняття із великими перервами, то вся інформація в голові стирається. Дитина як би «обнуляється». Відсутнє системне вивчення та засвоювання нової інформації, її повторення.

2. Відсутність домашньої роботи.
Навіть, коли навчального набору дома немає, дитина дома може займатись програмуванням, читанням профільної дитячої літератури, просмотром мотивуючих відеоматеріалів, роботой у віртуальних робототехнічних студіях.

3. Відсутність включеності та особистого інтересу дитини до предмету навчання.

Підсумовуючи вище викладене, можемо зазначити, що найголовніше для нашого центру дитячої робототехніки «Ботеон» — це взаємодія трьох складових: дитина-батьки-викладач.

Тільки при спільному обговоренні власних цілей перед початком навчання, керуванні сподіваннями батьків, досягненні результатів можливий розвиток у дитини сучасних та ефективних навичок, які стануть йому до нагоди в незалежності від того, яку професію вона вибере.

Дуже важливо також розуміти, що для досягнення успіху в суспільстві, на робочому місці у колективі треба оволодівати навиками софт скилз (soft skills) — такими як вміння знайомитись і знаходити спільну мову, вміння презентувати себе, емпатія,володіння своїми емоціями, вміння переконувати та заспокоївати, вміння піднімати дух команди, лідерські якості — все це можно вмістити у поняття «емоційний інтелект». Для дитини ці вміння може і більш важливі ніж професійні, а вивчити емоційний інтелект можна у нас в центрі по новій програмі Евоемо — www.evoemo.com

Центр робототехники "BOTEON".
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: